Vliegtuig Groene Hart

Gemeenten Groene Hart starten campagne tegen geluidsoverlast vliegtuigen

Gemeente Gouda is samen met andere gemeenten in het Groene Hart op 28 augustus 2017 de campagne 'Geef stilte een stem' gestart om overlast van vliegtuigen tegen te gaan. Schiphol groeit hard en wil daarom uitbreiden. Dit betekent dat er in de nabije toekomst meer dan 500.000 vliegtuigen per jaar over het Groene Hart vliegen. De gemeenten roepen de politiek op om bij het nemen van besluiten over de uitbreiding van Schiphol rekening te houden met het leefklimaat in het Groene Hart. 

GroenLinks Gouda steunt campagne 
De gemeenten wijzen op een eerder gemaakte afspraak tussen inwoners, de luchtvaartsector en de overheid. Tot 2020 mogen er maximaal 500.000 vluchten van en naar Schiphol over het Groene Hart vliegen. Door de enorme groei van Schiphol bereikt de luchthaven dit aantal naar verwachting nog dit jaar en daarom wil de luchthaven uitbreiden. Of die plannen doorgaan, beslist de Tweede Kamer. De gemeenten maken zich zorgen om de plannen van de luchthaven, omdat een eventuele uitbreiding voor meer geluidsoverlast en milieuvervuiling zorgt. GroenLinks Gouda deelt deze zorgen en steunt daarom dit initiatief.

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft aangekondigd dat ze de milieueffectrapportage (MER) van Schiphol laat onderzoeken. Er zijn volgens de staatssecretaris twijfels ontstaan over de juistheid van de berekeningen van de luchthaven. Op basis van de MER moet blijken of de Schiphol na 2020 kan doorgroeien. Schiphol zegt in een reactie op het aangekondigde onderzoek dat zij het ermee eens is dat voor een goed advies "alle uitgangspunten gedragen moeten worden door alle partijen aan tafel".

Laat jouw stem horen
Inwoners, recreanten, ondernemers en natuurliefhebbers kunnen hun stem laten horen op de website www.ikstemvoorstilte.nl. Inmiddels heeft het initiatief meer dan 7.000 stemmen ontvangen tegen de uitbreiding van Schiphol. De handtekeningen worden aangeboden aan staatssecretaris Dijksma. De gemeenten benadrukken dat zij geen campagne tegen Schiphol voeren, maar voor een zorgvuldige belangenafweging bij de besluitvorming over de uitbreiding van de luchthaven.