“ ''Bij alles wat we doen hebben we een keuze: maak ik de wereld een stukje mooier of laat ik dat aan anderen over?'' ”

Rosalinde Markus (1994) studeerde communicatie en werkt als adviseur online marketing & communicatie bij het Groene Hart Ziekenhuis. Daarnaast werkt ze als freelance copywriter. Als bestuurslid en Digitale Media Manager zet ze zich in voor een groener Gouda waarin we zorgvuldig omgaan met het klimaat en er voor elkaar zijn wanneer dat nodig is.

Gouda is een mooie, groene stad

Wat zorgt ervoor dat mensen graag in een stad als Gouda wonen? In januari 2017 verhuisde ik naar Gouda vanwege de centrale ligging, het dorpsgevoel en de groene omgeving. Ik houd van hardlopen en als ik over de dijk ren, denk ik: wat is Gouda toch een mooie en groene stad. Dat wil ik graag zo houden en daarom zet ik me in voor GroenLinks. GroenLinks is in mijn ogen de enige partij die klimaatverandering echt serieus neemt. Een partij die niet alleen principes heeft, maar ook de verantwoordelijkheid durft te nemen die bij de principes hoort. Voor mij is dat enorm belangrijk. Natuurlijk kun je er als partij ook voor kiezen om te investeren in de economie en oplossingen voor de korte termijn die geld opleveren. Maar wat hebben we aan geld als de aarde straks uitgeput is, belangrijke grondstoffen op zijn en er geen groen meer is om van te genieten?
 

We kunnen betere keuzes maken

Twee jaar geleden ontdekte ik niet alleen dat klimaatverandering een groot probleem is, ik leerde ook dat we er iets aan kunnen doen. We kunnen keuzes maken die beter zijn voor onze leefwereld. We kunnen, zeker als we het samen doen, echt iets veranderen. Voor mij was dat één van de redenen om veganist te worden (de bioindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld en de dieren leiden een gruwelijk leven). Ook deed ik een afstudeeronderzoek naar de effectiviteit van 'nudging', een techniek die mensen helpt om keuzes te maken die beter zijn voor henzelf en voor hun omgeving. Met ons gedrag en de keuzes die we maken, nemen we iedere keer een besluit: maak ik de wereld een stukje mooier of laat ik dat aan anderen over?

Laten we er voor elkaar zijn

Het tweede wat mij raakte, was de vluchtelingencrisis. Zoveel mensen kwamen met een gegronde reden naar ons land, omdat ze hulp nodig hadden en hun leven niet zeker waren als ze zouden terugkeren. Voor mij is het vanzelfsprekend om als gemeente deze mensen op te vangen waar mogelijk, te luisteren naar hun verhaal en hen onderdak en eten te bieden. Tijdens de crisis zag ik dat dat niet voor iedereen de logische keuze is. GroenLinks maakt zich daar wel hard voor. Een samenleving waarin iedereen, waar je ook vandaan komt, erbij hoort. Daar ben ik trots op.

Deze problemen staan niet los van elkaar. Onze levensstijl en onze manier van eten heeft invloed op het voedseltekort in de wereld, het heeft invloed op het klimaat en dat veranderende klimaat heeft invloed op de grote stroom aan vluchtelingen die niet langer in hun thuisland kunnen blijven. Daarom is het belangrijker dan ooit om in te zien dat deze problemen met elkaar verbonden zijn en ze echt aan te pakken. 

Als we zuinig zijn op de aarde, keuzes maken die goed zijn voor het klimaat en elkaar helpen als dat nodig is, ziet de wereld er een stuk beter uit. Niet alleen voor jou of voor mij, maar voor iedereen.

Daar geloof ik in. Jij ook?