In de film The Pawnshop gaat het over de Poolse Jola en Wiesiek die een pandjeshuis runnen. Ooit had het dorp, waar het pandjeshuis staat, een bloeiende industrie en zat het vol leven, maar die hoopvolle tijden zijn vervlogen. Jola en Wiesiek geven niet op: het pandjeshuis is belangrijk voor de inwoners van het dorp en daarom moet een grote voorjaarsverkoop de zaak én het dorp een nieuwe kickstart geven. De film is een documentaire van regisseur Lukasz Kowalski en zat vol zwarte humor, ontroerende en hartverwarmende scenes waarin mensen die bijna geen geld hebben elkaar helpen om rond te komen en te overleven. Het thema van de film was armoede en hoe daarmee om te gaan.

Nikki Aerts van de Voedselbank Gouda, ging na de film in op de situatie in Gouda. En wat er bij de Voedselbank gebeurt om mensen te helpen die geen geld hebben om rond te komen, laat staan om eten te kopen. De Voedselbank helpt mensen die minder dan 300 euro per maand vrij te besteden hebben. Zij kunnen dan een keer per week bij de Voedselbank langsgaan. Sindskort zit de Voedselbank in Gouda aan de Noordpool. Het winkelconcept is sindsdien veranderd, mensen mogen nu zelf een aantal producten uitkiezen uit de schappen en krijgen geen standaardpakket meer mee. Daardoor sluit het veel beter aan bij waar er behoefte aan is en houden mensen veel meer eigenwaarde.

Tim Geluk, GroenLinks-raadslid in Gouda, ging in op het beleid van de gemeente Gouda. Dat is er zoveel mogelijk op gericht om te voorkomen dat mensen in armoede terechtkomen, het bieden van hulp als mensen eenmaal in armoede belanden en de gemeente helpt bij schulden. Tim Geluk: "Mensen hebben als ze eenmaal in de armoede zitten niet meer het overzicht en denken vooral op de korte termijn, zo denken ze vooral aan de rekeningen en aanmaningen die ze op dit moment moeten betalen. Dit geeft veel angst, schaamte en onzekerheid. De gemeente moet naar mensen toe en erop ingericht zijn om belangrijke signalen uit de stad op te vangen. Uit zichzelf komen mensen namelijk niet zo snel naar de gemeente, daar is te veel schaamte voor. In 2022 werd de armoede nog groter door stijgende energieprijzen en enorme inflatie. Daarom is er door de gemeente een Winterplan bedacht met als motto: in Gouda laten we niemand in de kou staan. Dat plan wordt op dit moment uitgevoerd."

Sarah Kastanja, senior beleidsadviseur armoede en schulden bij de gemeente Gouda, ging in op alle regelingen die de gemeente heeft bedacht en wat de gemeente doet om mensen te helpen. Dit is landelijke steun, zoals de energietoeslag, maar ook gemeentelijke steun, zoals de bijzondere bijstand en allerlei projecten op het gebied van sport, gezondheid en onderwijs om allerlei mensen, zowel oud als jong, te kunnen helpen. Ook biedt de gemeente een Rotterdampas aan, hierop staat tegoed dat mensen kunnen uitgeven in een aantal winkels en tegoed voor sporten of muziekles.

Heb je zelf problemen met rondkomen, meld je dan vooral bij het Sociaal Team in het wijkcentrum, of bel de gemeente via telefoonummer 14 0182. Blijf er vooral niet meer rondlopen, maar vertel het aan anderen, er zijn meer mensen zoals jij.

Groep mensen in filmzaal bij avond over armoede