Onder toeziend oog van 35 GroenLinks leden gaf Dick Pels (directeur wetenschappelijk bureau GL) eind oktober zijn visie waar GroenLinks voor staat en/of voor moet staan. Zijn verhaal is niet wezenlijk veranderd sinds de grote roering in de partij met en na de verkiezingen. Hij wil een duidelijk GroenLinks verhaal neerzetten en vindt ook dat we niet te lang moeten stil staan met wat er onlangs is gebeurd. De partij heeft idealen en het moet om de inhoud gaan. Natuurlijk kwam hij daar met onze kritische leden niet zomaar vanaf. Iemand die welwillend naar de leden kwam luisteren was Bart de Leede (lid interim bestuur Landelijk). Hij legde uit in welke hoedanigheid hij op deze avond is en met welk doel hij werkt aan heropbouw van de partij.
Dick Pels analyseert de opvolging van Halsema door Sap, het Kunduz-dossier en de Dibi-kwestie. Hij vindt dat Sap inhoudelijk steeds beter ging opereren gedurende campagne, maar kon GL op tegen het media-geweld? Groen is een luxe, ondergeschikt aan sociaal-economische issues. Zijn we niet te liberaal (zoals bij voorstel versoepeling ontslagrecht)?
Halsema is te snel afgehaakt in 2006 bij onderhandelingen. Daarna is er teveel focus komen liggen op het mee willen regeren. Dat gevoel is overgedragen op Sap en fractie daarna. Dat heeft als gevolg gehad er bij Kunduz en Lente-akkoord verkeerd is ingezet volgens Dick Pels.
Dan zijn er de vragen van de leden die ook willen weten hoe sterk de partij onze idealen uitoefenen. Hoe zit het met de problemen in de landelijke organisatie? Blijft dit rommelen? Dick Pels gelooft van niet. Dat speelt al lang niet meer volgens hem dat er stromingen zijn die elkaar niet kunnen luchten. Zijn er geen figuren binnen de partij die de autoriteit hebben om “het gedoe” met Dibi te voorkomen? Het leidt tot een discussie over de bijna goddelijke positie die Halsema innam, de bestaande procedures binnen de partij mbt interne verkiezingen, en dan vervolgens toch ook over de wortels van de partij.
Dick Pels e.a. zijn een discussie begonnen op de website De Helling (http://bureaudehelling.nl/) Volgens hem is de links/rechts scheiding nog immer actueel. Heel veel mensen delen zichzelf nog steeds zo in. Maar ook Groen is nog steeds een item. “Groen” maakt juist wel onderdeel uit van het economische verdelingsvraagstuk. We zijn te onduidelijk geweest over groen en groei tijdens de campagne. Grenzen aan de groei (club van Rome) zijn volgens hem nog steeds actueel.
De leden vinden dat “Landelijk” zal zich meer lokaal moeten orienteren, meer gebruik moeten maken van wat er lokaal is. Dat heeft Dick Pels ook gezien en gehoord in Eindhoven. Daar kan hij zich in vinden. De aanwezige leden vinden dat GroenLinks zich ook gewoon beter moet laten zien. Panelen op het landelijk bureau (dat kon niet op het oude maar nu wel op het nieuwe gebouw). Moeten we straat op om het iedereen te vragen wat ze nodig hebben? Of moeten we juist naar specifieke groepen, zijn we daarmee in verbinding? Maar die mensen kunnen het toch gewoon zelf? Je eigen energie-corperatie oprichten. Dat kan toch ook zonder een partij? hoe gaan we dat nu als lokale afdeling daar nu op inspelen? Ook moeten we vergeten dat het ook over mensen gaat. We drijven steeds verder af van het opkomen, ondersteunen van mensen die het minder hebben. Dat was onder Rösenmoller veel meer essentie van de partij.
Het was een superavond met Dick Pels als inspirator en een luisterend oor van Bart de Leede. Iedereen die wat op zijn hart had, kon dat zeggen. Ook de lokale afdeling heeft de aanwezige leden kunnen uitnodigen om mee te doen en denken in aanloop naar de verkiezingen in 2014.
Lees ook het bijgevoegde interview met Dick Pels (bron: Trouw 13 oktober jl.)