Na de dag van de duurzaamheid op vrijdag 10 oktober, waarop bekend werd dat Bas Eijkhout (Europarlementariër GL) op nr. 1 staat van de Trouw duurzame top-100, sprak GL-Gouda de mensen op straat aan over duurzaam eten. Iedere maand houdt GL-Gouda een GL-zegt actie in de binnenstad van Gouda. Tijdens de actie van 11 oktober spraken we mensen aan met de stelling: “Weet wat je eet!” Voedsel is één van de belangrijkste voorwaarden voor ons leven. Tegelijkertijd legt de productie van voedsel een ontzettend groot beslag op onze aarde. Bij het produceren, bewerken, verpakken en transporteren, komt een grote hoeveelheid CO2 vrij.

We hebben mensen op straat aangesproken en gevraagd of zij zich bewust zijn waar hun voedsel vandaag komt (regio of andere kant van de wereld), of ze zich bewust zijn wat er voor nodig is geweest voor de productie en wat mensen doen met de kliekjes van een maaltijd. Op deze manier proberen we als GL-Gouda mensen aan het denken te zetten over hun manier van voedsel consumptie. Ter ondersteuning van onze standpunten deelden we kaasblokjes uit van Berkhout & Struijk Markthandel. Deze kaashandelaar betrekt zijn kaas via groothandel Treur in Woerden. De melk komt van koeien uit de Krimpenerwaard en Treur heeft aandacht voor duurzame productie. Dit door o.a. zonnepanelen, automatische lichtschakelaars, verdiepte kaaskelder waardoor minder koelstroom nodig is, etc.



Tijdens de actie hebben we veel gesprekjes gevoerd over duurzaam voedsel. Belangrijkste punten die wij als GroenLinks hieruit kunnen halen:

-    Aandacht voor informatie aan consumenten

-    Aandacht voor prijsverschillen (veel gehoord is dat biologisch momenteel te duur is.)

-    Stimuleren regionale producten



Al met al een geslaagde GL-ZEGT actie. Op zaterdag 22 november 2014 zullen we opnieuw achter de Agnietenkapel te vinden zijn met een GL-ZEGT actie.

Yke Witteveen, coordinator campagneteam GroenLinks Gouda