Gouda is op 4 november door een onafhankelijke jury tot Fairtrade gemeente uitgeroepen. We behoren daarmee tot de koplopergroep van gemeenten die deze status nastreven, om precies te zijn nummer 19. Het betekent dat een flink aantal bedrijven, restaurants, instellingen en scholen Fairtrade producten gebruiken of verkopen, producten waarvoor boeren en producenten in derde wereldlanden een eerlijke prijs krijgen.

/* /*]]>*/

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuis van Gouda werd het bord, met daarop “Fairtrade gemeente” overhandigd aan Wendy Ruwhof, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft. De bijeenkomst was onderdeel van de landelijke Fairtrade Week, waarin ook het restaurant Heinde en Ver in Gouda tot eerste Fairtrade restaurant werd uitgeroepen.

Deze resultaten zijn te danken aan de Fairtrade Werkgroep die de afgelopen twee jaar keihard gewerkt heeft om dit te bereiken. De Werkgroep werd daarbij gesteund door de gemeente, die het streven om deze titel te behalen in haar Programma-akkoord heeft staan. Dit was een initiatief van de ChristenUnie, dat de volle steun heeft gekregen van GroenLinks.

De werkgroep – die binnenkort een Stichting wordt – gaat niet achterover leunen, maar verder met het benaderen van bedrijven en organisaties, het zorgen voor publiciteit en het werven van fondsen.