Wij willen een Gouda waar je kunt zijn wie je bent en zeggen wat je vindt. We willen alle vormen van discriminatie actief tegengegaan. Eind 2014 is, bijna unaniem, een GroenLinks- motie aangenomen om het college een actieplan te laten opstellen om discriminatie hard aan te pakken. In de eerste raadsbijeenkomst van dit jaar kwam de  portefeuillehouder, burgemeester Schoenmaker, met een tussenstand over de ontwikkeling via een notitie. Hieruit volgen een aantal suggesties en wil het college met 'de stad in gesprek' om een actieve betrokkenheid te krijgen. De notitie voldoet echter niet aan onze verwachtingen. Waar er wel wordt gesproken over diverse partners en mogelijke instrumenten, is er geen actieplan met harde bestrijding waar wij  het college toe hadden opgeroepen. Het college heeft beterschap beloofd en komt nog voor de zomer met een echt actieplan. 

In 2014 was de actualiteit van de Zwarte Pietendiscussie aanleiding voor deze motie, maar 2015 heeft er zeker niet aan bijgedragen dat de ongerustheid is gaan luwen. Op (onterechte) geloofsgronden gefundeerd terrorisme, Amerikaans politieoptredens, toestroom van oorlogsvluchtelingen maar ook ons eigen AZC spelen onze samenleving parten. De door politie aangeleverde cijfers onderbouwen de ernst voor Gouda met een bovengemiddelde registratie van zaken met betrekking tot discriminatie.

Het college heeft beloofd nu werk te gaan maken van het actieplan. Men is zich bewust van de onderrapportage. Met een aantal bijeenkomsten wil het college stadsbrede input vergaren. Te denken valt aan de Stichting 21 maart maar ook aan de Gouwe-dialogen. Er bestaan mogelijkheden om ambtenaren met specifiek werkveld (onderwijs, sport bijv) vrij te spelen op onderdelen anti-discriminatie betreffende en om extra budget bij de voorjaarsbegroting te reserveren  Prioriteit zal uitgaan naar onderwijs en arbeid (bijv ook stages bij gemeente zelf).

GroenLinks vindt het wenselijk dat meer partners meedoen; niet alleen in de discussie en uitvoering, maar ook bij het voorwerk. We vinden het belangrijk goed zicht te krijgen op de omvang van het probleem. Dat kan door het gaan registreren van (mogelijke) discriminatiezaken of en dat we meer zicht krijgen op gebeurtenissen die lijken te duiden op discrimatie. 

Op verzoek van het college heeft GroenLinks nog de volgende suggesties meegegeven:

1.    We missen nog de uitzendorganisaties in dit rijtje 'arbeid'. Verder klinken afspraken met bedrijfsleven goed. Te denken valt de prestatiebanen bij de Participatiewet door tegen bedrijfsleven te zeggen "U krijgt zelf de mogelijkheid en anders gaan wij het voor u regelen."

2. Scholen; De Parijse aanslagen vormden voor sommigen ouders aanleiding om kinderen selectief te informeren die daaraan onacceptabel uiting gaven in hun klas. Scholen meer stimuleren om te registreren.

3. Sport: Juist hier een incentive systeem om meer diversiteit binnen verenigingen te bewerkstelligen (subsidies, stimuleringsprijs). Omgedraaid stellen wij ook voor om gesubsidieerde organisaties te korten in geval van te weinig inspanningen tegen discriminatie.

4. Publieke ruimte; diversiteitsbeleid niet alleen bij de professionele onderdelen als eigen apparaat en politie maar ook inzet van vrijwillige maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld Marokkaanse vaders in de wijk.

5. Registratie: leg het ook bij het maatschappelijk middenveld. Ook het opnemen subjectieve vragen mbt beleving in de stadsmonitor vinden wij een goed idee. 

6. Voorstellen Initiatieven van ontmoeting en gesprek zijn uitstekend. We verwachten dat bij het organiseren ook minder vanzelfsprekende segmenten in de maatschappij betrokken worden naast de bekende spelers. 

7. Horeca; we blijven signalen ontvangen dat het speelt. We vragen dan ook met klem om aandacht te schenken aan dit item. Uiteraard zal iemand niet uit zichzelf zeggen dat er gediscrimineerd wordt aan zijn/haar deur.  Maw er zal een andere insteek gekozen moeten om hier de vinger achter te krijgen. Het college gaat zich bezinnen op praktisch onderzoek naar discriminatie bij horeca. Dat zal de enige manier zijn om dit bloot te leggen.