Voorzichtig lijkt het stof van de grote veranderingen in 2015 in het Sociaal Domein neer te dalen. In april was aan de raad een Transformatieagenda voorgelegd. waarin het college plannen presenteerde om de veranderingen in het Sociaal Domein in Gouda verder te verankeren. GroenLinks dat voorstander is van progressieve aanpak zag hiervan in de plannen te weinig terug. Een onmisbaar thema als meer investeren in mantelzorg ontbrak en onderwerpen als integrale toegang en sociale teams waren niet ingevuld. Vooralnog schiet de uitvoering van onze motie met betrekking tot de integrale benadering  tekort. Mede gelet op de grote hoeveelheid veranderingen die vorig jaar moesten worden doorgevoerd, kunnen we leven met uitstel om tot betere voorstellen hierover te komen. Andere partijen in de raad waren evenmin enthousiast over de plannen met als gevolg dat het van de agenda werd afgehaald. Deze ontwikkeling bood wel de ruimte aan diverse partijen om door middel van moties het college te stimuleren een aantal zaken in het Sociaal Domein te verbeteren. Hieronder volgt een overzicht.

Een motie versterken mantelzorg die wij mede hebben opgesteld en ondertekend werd unaniem aangenomen door de raad. 

Hierin verzoeken we het college om een aantal zaken waaronder:

-het zekerstellen van voldoende en vroegtijdig aanbod aan respijtzorg, ook voor de mantelzorger, passende bijde vraag ernaar, waaronder ook voldoende kwalitatieve logeerhuizen, en er ruimschoots bekendheid aan te geven;
-te bevorderen dat mantelzorgers en vrijwilligers die in beeld zijn, zich gewaardeerd voelen en erkenning ervaren en hun behoefte het uitgangspunt vormt voor het gesprek en beleid en er voor hen ook training (kennisoverdracht) beschikbaar is

Ook hebben wij ingestemd met de Christen Unie- motie ‘invoering Code verantwoordelijk marktgedrag Thuisondersteuning’ welke eveneens werd aangenomen. Hiermee laat GroenLinks verder invulling geven dat werknemers bij WMO instellingen onder fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden werken.

Verder hebben we een motie gesteund van de SP op het verzoek aan het college om zich extra in te spannen de 250 garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking per 1 januari 2017 te realiseren.

Tenslotte waren we mede-indieners van een motie voor een ombudsfunctie om klachten van burgers beter op te pakken.  Uitgangspunt was dat dit het Sociaal Domein zou betreffen maar al snel werd duidelijk dat het alle gemeentelijke dienstverlening kon betreffen.  Omdat het veel onoverzichtelijke consequenties kan geven was het college niet enthousiast daar zo even over te besluiten en gaf aan dat het goed was een en ander eerst te onderzoeken en op die basis voorstellen ter zake te doen. De conclusie werd getrokken dat het beter was om deze motie aan te houden en te wachten op voorstellen vanuit het college.