De laatste tijd stond bijna geheel in het teken van het sociaal domein. Met rasse schreden komt 1 januari 2015 dichterbij en dan moet de gemeente Gouda in staat zijn de Jeugdwet, WMO 2015 en de participatiewet te kunnen uitvoeren.
Daarvoor werd de afgelopen weken in de gemeenteraad zeer actief en soms tot laat vergaderd over de invulling ervan in een nota “Iedereen doet mee” en de gemeentelijke verordeningen. GroenLinks als coalitiepartner heeft afspraken gemaakt in het college-akkoord in juni door het stellen van de kaders op hoofdlijnen en deze zijn nu verder uitgewerkt. Desalniettemin was er ook genoeg aanleiding om de voorstellen opbouwend kritisch te bekijken. In de debatten hebben we dat ingezet en hebben ook eigen voorstellen gemaakt middels amendementen en moties.
Naast alle inhoudelijke kanten aan hele transitie/transformatie van het Sociaal Domein gingen de zorgen met name naar hele praktische zaken als de inkoop van de Jeugdzorg en het verdwijnen van buro Jeugdzorg. Wethouder Werger (VVD) had met een aantal partijen “iets” te strak onderhandeld. Het was zelfs zo erg dat het ministerie van VWS er zich mee ging bemoeien. Nu zaken geregeld lijken, kunnen weer hoopvoller kijken naar de daadwerkelijke uitvoering. Het was nog een hele kluif om alles op tijd af te hebben, te onderzoeken en meningsvormend te zijn over diverse zaken als eigen regie, PGB, toegang, preventie, onafhankelijke clientondersteuning, privacy, etc. Het is jammer dat onze PvdA-VVD regering in Den Haag 3 grote sociale veranderingen op deze wijze heeft overgedragen aan de gemeentes, alles tegelijk, met veel minder geld en met grote spoed in een gemeentelijk verkiezingsjaar.
We hebben als GroenLinks Gouda het standpunt ingenomen dat, ondanks het slechte mantra “haastige spoed is zelden goed”, en dat op onderdelen het beleid niet perfect is, wij het college het voordeel van de twijfel geven. Het allerbelangrijkste op dit moment is dat de burgers in Gouda toegang hebben tot de sociale voorzieningen maar niet nadat we de volgende zaken hadden benoemd en suggesties gegeven tot verbetering.
1. Effecten van beleid. Het is belangrijk om straks goed te weten wat de effecten zijn. Daarvoor moeten indicatoren opgesteld worden. Deze ontbraken in de nota. Welke instrumentaria hebben welk effect? Deze vraag hebben we gesteld en daarom is GroenLinks, op initiatief van D66, mede-indiener van een amendement om goed en tijdig te evalueren op basis van indicatoren.
2. Goede toegang. Als we naar de WMO kijken, dan weten we dat er in Gouda Noord inmiddels een Sociaal Team is. De eerste berichten hierover zijn positief. Het voorstel is dus ook om Sociaal Teams (ook voor de Jeugdzorg) in de rest van Gouda (Oost en West) op te richten. Dat juichen we als GroenLinks toe. Kijken we verder naar de WMO-verordening dan roept met name de melding en de afhandelingstermijn van een onderzoek naar zelfredzaamheid vragen op. Het is in de verordening niet sluitend geregeld hoe deze zaken moeten. We hebben hier een amendement voor ingediend om dat beter te formuleren. Deze werd door wethouder Werger ontraden en haalde het daarom niet. We zullen echter dit wel blijven volgen omdat we twijfelen of iedereen even goede toegang heeft. Daarbij helpt het dat er ook frequent geëvalueerd wordt. Hetzelfde geldt voor de fase hierop: het gesprek/onderzoek naar de maatwerkvoorzieningen die naar onze mening (te) breed uitlegbaar is.
3. Onafhankelijke cliëntondersteuning. Het gaat hier om mensen die extra hulp in de WMO (en daarbuiten) nodig hebben van een organisatie als MEE. De wethouder heeft zeer nadrukkelijk aangegeven dat deze is gewaarborgd in het Sociaal Team net zoals dat in veel andere plaatsen zal zijn ingericht. GroenLinks heeft dit in de Tweede Kamer ook scherp gezet en de minister de opdracht gegeven dit monitoren. We hebben overwogen om een tekstwijziging voor te stellen in het raadsvoorstel maar willen het college de kans geven om onafhankelijk binnen Sociale Teams vorm te geven, te monitoren en informatie hierover te delen met de raad. Dat hebben we middels een motie vastgelegd. Mocht tussentijds anders blijken, dan zullen we hierop terugkomen.
4. Jeugddossiers en Privacy. GroenLinks weet dat privacy een belangrijk goed is en dat in digitale samenleving dat nog wel eens misgaat. Vandaar dat we middels een motie de wethouder hebben verzocht om hier een voorstel voor te doen dat in de gemeentelijke uitvoering van de Jeugdwet verzekerd is dat de gegevens veilig zijn (in 1 systeem) en ondertussen ook toegankelijk voor de samenwerkingspartners. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.
5. Inkomensvoorziening. De voorstellen op het gebied van de Participatiewet, waar overigens nog een aantal verordeningen (zoals die van “tegenprestatie”) door het college moeten voorgelegd, waren over het algemeen niet revolutionair. Op 1 onderdeel hebben we niet kunnen instemmen en dat betrof de afstemmingsverordening. Het strafregime in Gouda heet gematigd te zijn maar er werd voorgesteld om binnen de gemeentelijke bevoegdheden toch verder te verzwaren. Daar zijn wij principieel op tegen en mede omdat wethouder Tetteroo (PvdA) niet de beleidskeuze van verzwaring kon onderbouwen. Ons amendement om niet te verzwaren, werd ondanks steun van de PvdA niet door een meerderheid in de raad omarmd. Op het gebied van de Geld Terug Regeling werd door de SP voorgesteld om de toetscriteria van 110% inkomensgrens naar 120% op te trekken. Zo kunnen meer mensen met een klein inkomen toch gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld goedkopere muzieklessen voor hun kinderen. Dat hebben wij ook in ons verkiezingsprogramma staan. Dit (mede ondertekende) amendement sneuvelde jammer genoeg ook.
Uiteraard waren er nog veel meer zaken die onze aandacht hadden en hebben we een selectie gemaakt waar we de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest. Om er toch nog eentje te noemen, zijn we aangenaam verrast dat er toch weer subsidie is gevonden voor de maaltijdvoorziening in Buurtpunt Zoutman. Dat is een mooi voorbeeld van preventie en helpt oudere mensen dicht bij huis met zoiets eenvoudigs als een warme maaltijd. We streven er naar binnenkort meer van dit soort voorbeelden te zien.
Voor wie alle stukken, voorstellen, onze inbreng en nevendocumenten wil zien en lezen of terugzien op beeld, bekijk de agenda van de gemeenteraad via Ibabs. (klik hierbij voor dit onderwerp op de vergaderingen van “cluster sociaal”):
Tenslotte willen we als fractie onze GroenLinks leden (Tanja, Joke, Marion, Marika) en ook mensen uit het veld bedanken voor de input die ze hebben gegeven, om de theorie ook wat meer inkleuring te geven aan de hand van voorstellen en voorbeelden. We zijn altijd op zoek naar nieuwe input; dus deel dat gerust met de fractie!