GroenLinks heeft samen met Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid, D66, ChristenUnie en Fractie Van der Mije tijdens de raadsvergaderin op 22 mei 2024 een motie ingediend om extra punten mee te geven aan het college. Daarom zouden we graag enkele wensen en accenten mee willen geven voor het regionale uitvoeringsplan en de lokale uitvoeringsagenda die de komende tijd worden opgesteld. De motie is met een ruime meerderheid aangenomen.
De punten gaan met name over een aanpak dierenmishandeling bij huiselijk geweld, randvoorwaarden voor een goede aanpak van het signaleren van huiselijk geweld, verdieping van specifieke vormen van huiselijk geweld, zoals femicide, geweld gericht tegen personen uit de LHBTQIA+-gemeenschap en goede voorlichting over waar je signalen van huiselijk geweld kunt melden.
Over huiselijk geweld
Huiselijk geweld is het grootste geweldsprobleem in de Nederlandse samenleving. Uit de prevalentiemonitor huiselijk geweld gaf 9% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder in de afgelopen 12 maanden aan slachtoffer te zijn geweest van één of meerdere vormen van huiselijk geweld. 6% was structureel slachtoffer. In de aanpak van huiselijk geweld hebben veel partijen een rol. Een effectieve aanpak kan alleen plaatsvinden door gezamenlijke inspanning van inwoners, professionals, ervaringsdeskundigen en gemeenten. Een goede samenwerking is dus van belang.
De aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is een wettelijke taak van gemeenten. Zij hebben in de Wmo de opdracht periodiek een regiovisie te ontwikkelen. Omdat de huidige regiovisie afloopt, is een nieuwe visie opgesteld. De samenwerking hiervan vindt plaats op het niveau van de veiligheidsregio Hollands Midden (bestaande uit 18 gemeenten). De nieuwe regiovisie ‘Geweld thuis samen aanpakken, Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld Hollands Midden 2024-2028’ (bijlage 1) bouwt voort op de ‘Regiovisie Geweld Hoort Nergens Thuis 2019-2023’.