Nu eindelijk de 2de kamer het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking heeft geratificeerd, is het goed om hier ook snel lokaal op te sturen. Op initiatief van de Partij voor de Dieren was GL mede-indiener van een motie om de toegankelijkheid voor een grote groep mensen met beperkingen in Gouda te verbeteren. Met ruime meerderheid is dit aangenomen en we verwachten de eerste voorstellen van het Gouds college eind dit jaar. 

 

GL Gouda stelt zich het uitgangspunt dat gelijkwaardigheid van alle burgers in de praktijk wordt gebracht door in het beleid de Standaard Regels van de Verenigde Naties toe te passen Hiermee krijgen alle mensen gelijke kansen. Dit kan onder andere worden gerealiseerd door belangenorganisaties van mensen met een beperking actief te betrekken bij alle beleid dat gevolgen voor hen kan hebben: vanaf het begin tot en met de uitvoering en evaluatie.

Met deze aangenomen motie komt er een grote stap in die richting omdat het college gevraagd wordt om

- in het najaar van 2016 beleid te presenteren hoe Gouda invulling wil geven aan de het VN-verdrag;
- hierbij ook te inventariseren op welke manier de gemeente kan informeren en/of invloed kan uitoefenen en andere partijen kan stimuleren om andere lokale partijen ook gevolg te laten geven aan naleving van dit VN verdrag, zoals bij vergunningverlening, subsidieverlening en inkoopprocessen etc.;
- de raad vanaf heden bij ieder relevant collegebesluit, raadsadvies, beleidsmemo of andere relevante stukken te informeren of een overweging met betrekking tot mensen met een beperking is meegenomen en of er ervaringsdeskundigen worden betrokken bij planvorming c.q. waarom hier juist van wordt afgezien.