Wat ga je doen?
Als kandidaat-fractielid sta je voor GroenLinks op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gouda. Als je verkozen wordt, neem je zitting in de gemeenteraad, en word je dus gemeenteraadslid namens GroenLinks Gouda.
Als raadslid ben je volksvertegenwoordiger en vertegenwoordig je dus alle inwoners van Gouda. Je zet je met de GroenLinks-fractie in voor een eerlijke, sociale, groene, inclusieve en fijne stad. Je werkt samen met collega-fractieleden, ambtenaren en inwoners om beleid te maken dat werkt in de praktijk. Het raadswerk gaat vaak ook over hele praktische dingen, zoals verkeer, milieu, gezondheidszorg, cultuur en sport. Daardoor kun je als raadslid heel concreet het verschil maken voor Gouwenaren en je inzetten voor je idealen.
Het werk als raadslid bestaat onder andere uit het deelnemen aan commissievergaderingen (vergaderingen met een deel van de raadsleden over specifieke onderwerpen), plenaire vergaderingen van de raad, het lezen en schrijven van stukken, fractieoverleg, ontmoetingen en gesprekken met de Goudse bevolking. Je werkt samen in een fractie: dat betekent dat je niet alles hoeft te kunnen of te weten. We gaan als GroenLinks voor een fractie waarin verschillende perspectieven, achtergronden en kennis elkaar aanvullen.
Raadswerk is ook gewoon leuk: als raadslid leer je nieuwe dingen waarvan je misschien helemaal niet wist dat je ze kunt, je ontwikkelt een enorm netwerk in de stad, en kunt met jouw eigen idealen en ervaring aan de slag voor een mooier Gouda.
Wie zoeken wij?
Wij zoeken enthousiaste, integere en betrokken kandidaat-raadsleden die:
- Hart hebben voor Gouda en haar inwoners: je weet wat voor Gouwenaren belangrijk is en wilt je inzetten voor een toekomst waarin iedere inwoner van Gouda meetelt. Het helpt als je al actief bent in bijvoorbeeld een buurthuis of bij een sportclub.
- Verbinding maken tussen idealen en de praktijk: je staat voor onze linkse sociale agenda, en zet je in om sociaaleconomische ongelijkheid in onze stad te bestrijden en op te komen voor mensen en groepen in de knel; je kunt de groene en sociale idealen van GroenLinks omzetten naar praktische oplossingen en concrete voorstellen om de stad te verbeteren.
- Hun idealen kunnen verwoorden: je kunt duidelijk communiceren. Je weet de groene en sociale agenda van GroenLinks én de voorstellen van de fractie in de stad en de gemeenteraad overtuigend te verwoorden en onder de aandacht te brengen.
- Kunnen samenwerken met en luisteren naar anderen: je kunt goed samenwerken, met je collega’s in de fractie, maar ook breder in de raad en met inwoners van de stad; je kunt goed luisteren en je inleven in anderen, ook als ze een andere mening hebben dan jijzelf.
- Niet snel opgeven en willen blijven leren: je geeft niet zomaar op wanneer het tegenzit en zoekt steeds naar nieuwe invalshoeken. Je kunt omgaan met kritiek en leert van feedback.
- Willen samenwerken met de PvdA: je maakt je hard voor het linkse geluid, en wilt dat ook samen doen met de Goudse fractie van de Partij van de Arbeid, waarmee we nauw samenwerken.
Raadslid ben je niet alleen, maar met elkaar als leden van een fractie. We zoeken een groep fractieleden die elkaar aanvult en versterkt. Je hoeft niet alles te kunnen! Veel mag en kun je nog leren. We zoeken naar een fractie die gezamenlijk de volgende kennis en ervaring heeft:
- Politieke en bestuurlijke ervaring: de fractie heeft bestuurlijke en politieke ervaring; kan complexe beleidsstukken begrijpen en een eigen standpunt innemen; weet slim te onderhandelen, coalities te sluiten en meerderheden te vormen voor de eigen standpunten en voorstellen.
- Een breed netwerk in Gouda: we willen de verschillende bewoners van Gouda terugzien in de fractie, uit verschillende wijken en met verschillende achtergronden, met diverse contacten met lokale organisaties in de stad (sportclubs, verenigingen, buurthuizen, etc.). We zoeken ook naar een diverse fractie in opleiding en professionele achtergrond.
- Kennis van verschillende beleidsterreinen: de fractie moet beschikken over kennis van uiteenlopende politieke onderwerpen, waaronder in ieder geval: financiën; de gezondheidszorg en GGZ; ondersteuning van kwetsbare bewoners (sociaal domein); het onderwijs; lokaal bedrijfsleven en het MKB; infrastructuur, waterhuishouding en bodemdaling; biodiversiteit, klimaat, en de energietransitie.
Tijdsbestedingen en vergoeding
Het raadslidmaatschap neemt zo’n 16-20 uur per week in beslag. Bijna elke dinsdagavond is er een fractievergadering. Ongeveer één keer per maand is er op woensdagavond een raadsvergadering. Commissievergaderingen zijn er ongeveer om de week op woensdagavond en soms op maandagavond. Als raadslid ontvang je een vergoeding en een onkostenvergoeding. In Gouda bedraagt de totale vergoeding zo’n €1880 bruto. Zo’n 8% daarvan wordt afgedragen aan GroenLinks.
Politiek met en voor iedereen
Wij zoeken naar een fractie waarin alle inwoners van de stad zich herkennen. We nodigen iedereen die zich in de vacature herkent van harte uit te solliciteren! Laat je identiteit, achtergrond, (werk)ervaring, opleiding of leeftijd geen reden zijn om niet te reageren. We gaan voor een mooi verkiezingsresultaat om een zo progressief mogelijk college mogelijk te maken.
Reageren of meer weten?
Wil jij je namens GroenLinks Gouda kandidaat stellen voor de gemeenteraad? Vul dan het formulier in voor 17 juni. Het is niet nodig om nog apart een CV of brief te sturen.
Wil je eerst nog wat meer weten? Voor al je vragen kun je contact opnemen met Annemiek Mul, bestuurslid GroenLinks Gouda, via 06-46108089.
Als je je wil kandideren namens GroenLinks, zijn er verschillende stappen en rondes. Hieronder lees je hoe de procedure eruit ziet.
Stap 1: je vult het aanmeldingsformulier in - 15 mei t/m 16 juni
Via het aanmeldingsformulier vragen we naar informatie die belangrijk is om als raadslid en als fractie goed te kunnen functioneren. Je hoeft geen brief of CV in te sturen. Wil je de antwoorden op de vragen opslaan voor jezelf? Sla ze dan zelf op in een document. Om je gegevens veilig te houden, versleutelen we de gegevens. Daarom is het niet mogelijk om een bevestiging van het formulier te sturen.
Stap 2: je wordt wel/niet uitgenodigd voor een gesprek
We verzamelen de aanmeldingsformulieren en scoren op vastgestelde punten. We starten direct met het lezen van de formulieren en uitnodigen. Als je uitgenodigd wordt, krijg je een datumprikker waarin je kunt aangeven welk moment jou uitkomt. Als je niet uitgenodigd wordt, krijg je van ons bericht met een uitleg. Je vult vooraf ook de integriteitsverklaring in. Wat dit inhoudt, lees je bij de veelgestelde vragen.
Stap 3: eerste gesprek (ronde 1) - 16 juni t/m 15 juli
In een eerste gesprek bespreken we de vragen uit het aanmeldingsformulier en stellen we aanvullende en verdiepende vragen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten en voer je met twee leden van de kandidatencommissie. Ze scoren allebei tijdens het gesprek de antwoorden. Na het gesprek bespreken ze samen overeenkomsten en verschillen. In het eerste gesprek gaan we ook in op je integriteitsverklaring. Na alle gesprekken bespreekt de kandidatencommissie wie ze uitnodigt voor de tweede ronde.
Stap 4: groepsopdracht (ronde 2) - 13 september
De tweede ronde bestaat uit een groepsopdracht, zodat je kan laten zien hoe je in de praktijk omgaat met concrete situaties. Deze opdracht doe je samen met andere kandidaat-raadsleden. Met de opdracht beschrijf je niet alleen wat je zou doen in een situatie, maar ga je het ook daadwerkelijk uitproberen.
De opdracht vraagt ongeveer een halve dag plus voorbereidingstijd. Je bereidt vooraf een casus voor uit de Goudse politiek. Tijdens de groepsopdracht bereiden we een raadsvergadering voor, voeren we meerdere debatten en reflecteren we daarop. Sollicitanten krijgen voorafgaand aan deze ronde uitgebreidere informatie. De kandidatencommissie observeert de debatten en vult de informatie uit ronde 1 aan met de observaties.
Ongeveer twee weken na de groepsopdracht krijg je feedback. Het is mogelijk dat je wordt uitgenodigd voor een derde ronde. Als je niet wordt uitgenodigd voor de derde ronde, kun je alsnog op de lijst komen. Elke afgewezen kandidaat krijgt per e-mail een toelichting op de gemaakte keuze.
Stap 5: Laatste ronde - oktober/november
In de laatste ronde onderzoeken we wie we precies in de top van de lijst zetten. De invulling van deze ronde wordt later bepaald. De kandidaten krijgen van tevoren te horen hoe deze ronde eruit ziet.
Alle kandidaten uit de derde ronde worden persoonlijk gebeld over hun voordracht voor de kandidatenlijst. Je hebt dan nog een paar dagen om eventueel je kandidaatstelling of je beschikbaarheid voor bepaalde plaatsen te wijzigen.
Stap 6: Voorleggen kandidatenlijst ALV - november
De kandidatencommissie presenteert in november de conceptkandidatenlijst op de verkiezings-ALV. De leden stemmen dan over de lijst.