De Wet maatschappelijke ondersteuning verdeelt het beleid op het gebied van wonen, zorg en welzijn in negen prestatievelden. De gemeente moet beleid ontwikkelen en in het beleidsplan WMO neerleggen hoe zij in de komende vier jaar met deze prestatievelden omgaat. De komende tijd gaat dit onderwerp spelen in de gemeenteraad van Gouda. Wat betekent dit voor Gouda? Hierbij een klein samenvatting.
Ook de landelijke bezuinigingen raken het WMO heel hard. Volgens de overheid wordt in 2011 200 miljoen euro bezuinigd op WMO. Ongeveer 150 miljoen euro van deze bezuiniging moet komen uit aanscherping van het persoonsgebonden budget (PGB) voor huishoudelijke hulp. Daarnaast denkt het Kabinet aan het vervangen van huishoudelijke hulp door collectieve voorzieningen zoals de boodschappenservice, burenhulp of klusjesdiensten. Naast deze bezuinigingen op WMO krijgt Gouda, evenals andere gemeenten in het land, ook te maken met andere bezuinigingen (met name kortingen) op specifieke uitkeringen zoals de Wet Werk en Bijstand (Wwb), de Wet arbeidsongeschiktheid jonggehandicapten (Wajong) en Wet sociale werkvoorziening (Wsw).
- Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw integraal Goudse visie op WMO. In het eerste kwartaal van 2012 zal deze nieuwe integraal WMO kader aan de raad voorgelegd. Voor Gouda betekent dit:
- Mensen met een (licht) verstandelijke beperking of een psychische beperking raken hierdoor hun begeleiding en een deel dagbesteding kwijt. De gevolgen van deze maatregelen kunnen erg fors zijn. Mensen met een (licht) verstandelijke of psychische beperking kunnen naar het Wmo loket, maar in de praktijk blijkt dat zij de weg naar het loket niet maken. Door het wegvallen van bijvoorbeeld dagbesteding, dreigen deze mensen in een sociaal isolement terecht te komen.
- Er wordt bezuinigd op WMO- versterkingen. Vanaf 2012 worden deze bezuinigingen van kracht en de belangrijkste maatregelen zijn: het invoeren van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, de uitbreiding van de lijst algemeen gebruikelijke voorzieningen”, de aanscherping van toegang tot het collectief vervoer door middel van het afschaffen van de 65+ pas. De dilemma is dat de verwachtingen zijn dat de behoefte aan ondersteunende voorzieningen in de komende jaren stijgt. Daar tegenover zien we dat de beschikbare financiële middelen afneemt.
- Er wordt fors bezuinigd op Wijkaanpak (€ 150.000 per jaar)
- Maatschappelijk opvang: er wordt fors bezuinigd op opvang en ondersteuning. Het gaat om een bedrag van € 600.000. Dit gaat ten koste van afschaffen van lang verblijf. Dit betekent dat cliënten die nog hulp nodig hebben gedwongen zijn om de opvang te verlaten en er zullen verschillende activiteiten gedwongen te stoppen. Dit zal leiden tot meer, in plaats van minder, daklozen.
volledig overzicht van de 9 prestatievelden WMO; lees meer >>