Michel Klijmij heeft na het horen van de standpunten van alle politieke partijen in Gouda zijn conclusie getrokken om af te treden als wethouder. Hij doet dat met pijn in het hart: “Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen voor wat er in dit dossier is gebeurd, of dat nu in mijn eigen periode was of daarvoor, en mijn ontslagbrief indienen waarin ik per direct aftreed. Want ik wil dit college de ruimte geven om keihard door kan gaan met de missie waar we in 2022 mee zijn begonnen, om onze stad nog mooier, leuker en toekomstbestendiger te maken.
Er is genoeg moois om op terug te kijken waar ik aan bij heb mogen dragen. Er zijn duizenden vierkante meters groen bij gekomen, waar onze inwoners dagelijks van genieten, bijvoorbeeld bij het station. Er lopen kansrijks initiatieven in de warmtetransitie, van bedrijventerrein tot woonwijk dankzij onze hulp als gemeente. De nieuwe fietsenstalling aan de Nieuwe Markt wordt goed gebruikt en is echt een aanvulling voor de binnenstad. We hebben duizenden huishoudens geholpen met energiebesparende maatregelen. Het Programma Zon op Veld is vastgesteld in de regio. De stationslobby is nieuw leven ingeblazen. Het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen maakt Gouda een nationale én internationale plek voor oplossingen in de bodemtechnologie en vaste gesprekspartner van het Rijk, provincie en andere gemeenten. We hebben ontzettend veel initiatieven mogelijk gemaakt. We zijn de beste gemeente voor zowel bijen als spelende kinderen. We hebben als één van de eerste gemeenten omgevingsprogramma’s gemaakt voor groen, bomen en biodiversiteit waarmee we de kwaliteit van de stad enorm gaan verbeteren voor mens en dier. En dat alles in tweeënhalf jaar.”
Voor GroenLinks is duidelijk dat er niet één partij of één persoon is aan te wijzen als de énige verantwoordelijke op dit dossier. Er zijn stevige verbeteringen in de bedrijfsvoering noodzakelijk gebleken en ingezet, en ook de informatievoorziening naar de raad is verbeterd. Wij zien een college met zelfreflecterend vermogen, dat heeft geleerd van dit dossier en alles op alles zet om herhaling in de toekomst te voorkomen.
De fractie van GroenLinks in Gouda is verontwaardigd over de wijze waarop de portefeuillehouder vanavond ter verantwoording wordt geroepen. In een gezonde democratie is het proces van hoor en wederhoor van essentieel belang. Het vormt de ruggengraat van een rechtvaardige en transparante samenleving, waarbij betrokken partijen een eerlijke kans krijgen om hun standpunt toe te lichten. Vanavond hebben we het met elkaar over de politieke consequenties voor de portefeuillehouder, zonder dat wij als gemeenteraad op zorgvuldige wijze eerst een inhoudelijk gesprek hebben kunnen voeren met de Groene Hart Rekenkamer en het college. Dat vindt de fractie van GroenLinks Gouda schandalig.
De fractie gaat ondertussen op zoek naar een nieuwe wethouder, met ondersteuning vanuit het landelijk bureau van GroenLinks. Die nieuwe kandidaat zal dan voor de komende periode (tot de verkiezingen in 2026) wethouder zijn. Op 11 september 2024 vindt er in een commissievergadering nog een inhoudelijk debat plaats over het rapport van de Groene Hart Rekenkamer.