De actie was bedoeld om zwerfafval, dat vaak al lange tijd tussen de struiken en in het gras ligt, uit deze groene omgeving te verwijderen. Zwerfafval is schadelijk voor planten en dieren, omdat het vaak microplastics bevat. Daarnaast geeft een storend beeld voor de vele bezoekers van het park en de wandelaars van de paden in de omgeving.

Hoewel er heel wat afvalbakken staan, blijken er toch heel wat flesjes, plastic zakjes, doekjes en allerlei verpakkingsmaterialen naast de donkergroene bakken terecht te komen. Op het eerste gezicht leek het er allemaal netjes bij te liggen, zeker binnen de hekken van het speelpark, maar de twaalf vuilniszakken met inhoud bewezen dat je in twee uur tijd toch heel wat rommel tegenkomt, als je er gericht naar zoekt. 

Cyclus Gouda had voldoende afvalgrijpers en vuilniszakken beschikbaar gesteld, dus de afvalruimers gingen goed uitgerust van start. Veel parkbezoekers op deze zaterdagochtend hadden een waarderend woord over voor de GroenLinksers die met deze actie de stad weer een stukje schoner en aantrekkelijker hebben gemaakt. De kans is groot dat je vaker een opruimteam van GroenLinks in de stad zult tegenkomen. 

De bestrijding van zwerfafval door het instellen van statiegeld voor blikjes en wijnflessen, plus de vermindering van de productie van plastic artikelen en verpakking, is één van de speerpunten in het partijprogramma voor de komende landelijke verkiezingen.