Onze bijdrage van 7 juli is hier te lezen.

Wat is de kadernota?

In de kadernota staat de prioriteiten voor de gemeente Gouda van 2026 tot 2029. Gouda heeft de ambitie om uitstootvrij te zijn in 2040 en daarvoor moeten we nu en in de komende jaren aan de slag om de stad verder te verduurzamen. Voor iedereen en vooral voor kwetsbare huishoudens. Tegelijkertijd staan we voor een enorme woningopgave en is het noodzakelijk om het vangnet van de Participatiewet te versterken. 

Woensdagavond kwam de gemeenteraad bij elkaar voor de tweede termijn. Het woonmanifest van GroenLinks riep maandag bij de collega’s van andere politieke partijen veel vragen op. We hebben een oplossing nodig voor de wooncrisis en het is niet meer te verdedigen dat een groot deel van onze schaarse ruimte wordt opgeslokt door industrie. We hebben tijd en geld nodig om dit plan te realiseren. Dat kan de gemeente niet alleen en dat hoeft ook niet! De Provincie en het Rijk kunnen helpen. Ruimtegebruik verandert door gebrek aan ruimte.  Dit speelt ook in andere gemeenten is dit al gerealiseerd zoals in Den Haag, Schiedam en Delft waar fabrieken ruimte maken voor leefbare woonwijken. Rijk, regio en gemeente moeten samen investeren in een duurzame toekomst. Woensdagavond dienden we met andere partijen een motie in die oproept een actueel beeld op te stellen van het aantal woningen dat tot 2040 en daarna naar verwachting kan worden gebouwd in Gouda. Hierbij wordt rekening gehouden met potentiële bouw- en transformatielocaties.

Wij hebben een zorgplicht voor al onze inwoners, ook als zij ongedocumenteerd zijn. Hulp in de vorm van daklozenopvang, vrouwenopvang, het taalcafé en ontmoetingscentrum mag nooit strafbaar zijn. Als illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar wordt, zal GroenLinks hier niet aan mee werken. 

Maandag gaf onze fractievoorzitter aan dat GroenLinks zich zorgen maakt dat medemenselijkheid mogelijk strafbaar wordt door de nieuwe Asielwet. Wij willen geen Gouda waar mensen helpen wordt gestraft. Dat staat haaks op alles wat ons mensen maakt! Beschaving is de optelsom van kleine en grote woorden, daden en gebaren. We zijn dan ook erg blij dat het college de zorgen van GroenLinks deelt en heeft toegezegd deze zorgen bij het Rijk aan te kaarten. Gouda zal zich blijven inzetten voor mensen. Door mensen.

Als het om medemenselijkheid gaat is het ook belangrijk dat vrouwen die te maken hebben met straatintimidatie zich veilig voelen om een melding te doen. De cijfers liegen er niet om; driekwart van de jonge vrouwen in Nederland wordt geïntimideerd in de openbare ruimte. Mede door GroenLinks is er een meldpunt voor straatintimidatie in Gouda. Veel vrouwen twijfelen of hun ervaring wel ‘ernstig genoeg’ is. Daarom hebben wij het college opgeroepen om actief te werken aan het verbeteren van de bekendheid en toegankelijkheid van het meldpunt. Wij hebben samen met de ChristenUnie een motie ingediend die vraagt dat Gouda zich aansluit bij Veilige Steden. Binnen dit programma zetten gemeenten zich extra in voor veiligheid van vrouwen.

Zelf dienden we met de PvdA een motie in over de Participatiewet in Balans. De Participatiewet is een moeilijk te doorgronden wet. Dit voorjaar werd de wet aangepast in de Tweede Kamer en na akkoord van de Eerste Kamer gaat de wet in principe per 1 januari 2026 in. De motie roept op tot het beter benutten van de beleidsruimte die we als gemeente hebben binnen de kaders van de Participatiewet. Beleidsruimte geeft gemeente de bevoegdheid om eigen invulling te geven aan de wet. Met die bevoegdheid, komt ook verantwoordelijkheid. Op verschillende plekken in de wet zitten kan-bepalingen. Dat betekent dat er een standaardregel is, maar de gemeente KAN anders kiezen. We kregen in reactie op de motie een toezegging van de wethouder. In het derde kwartaal van dit jaar zal een memo naar de raad komen waarin uitgewerkt is wat er kan, wat we doen, en wat nog niet.

GroenLinks heeft tegen het verbod op fatbikes gestemd. Reden hiervoor is dat één bepaald vervoersmiddel niet tot symbool van overlast mag worden gemaakt. GroenLinks is wel voorstander van een veilige stad waarin alle verkeersovertredingen in gelijke gevallen gelijk worden behandeld.

De fractie kijkt met tevredenheid terug op alles wat we de afgelopen maanden gerealiseerd hebben; zoals het ingaan op de Zero Emissie Zone in de binnenstad,gereguleerd parkeren in Korte Akkeren en Kort Haarlem, een inclusievere Herdenking, de moties Woningdelen, Schuldopkoop, Kunst en Cultuur toegankelijker maken en het behoud van de poli voor jonge kinderen, de Rode Lijn actie, en nog veel meer! 

We kijken vooruit naar het najaar van 2025, waarin we onze aandacht onder andere zullen vestigen op het Duurzaamheidsplan, de Omgevingsprogramma Parkeren, het Volkshuivestingsprogramma Wonen en de evaluatie van de Cultuurnota en de minimaregelingen.