Terwijl diverse partijen met elkaar gesprek zijn over een te vormen lokaal college, heeft GroenLinks zaterdag aandacht gevraagd ter verbetering luchtkwaliteit in Gouda. Te beginnen waar de Spoortunnel bekend staat om zijn ronkende rij auto's, werd de stoep in de stromende regen op diverse plaatsen schoon geschrobd met een mooi sjabloon. Het probleem is natuurlijk groter en lucht is niet plaatsgebonden. Dat was reden om deze actie ook in verband te brengen met de aanstaande Europesche verkiezingen op 22 mei. Het SOS Luchtalarm was een landelijk initiatief om betere luchtkwaliteit in Nederland en Europa te vragen.
Wat in het Ruhrgebied of in Groot-Brittannië uit de schoorsteen komt, trekt ook over Nederland. GroenLinks wil dat de Europese norm voor luchtkwaliteit veel strenger wordt, want de mensen hebben recht op schone lucht. Voor Nederland is dat hard nodig omdat we niet voldoen aan de norm die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verantwoord is. Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, opende samen met de Europees lijsttrekker voor GroenLinks Bas Eickhout en lijstduwer Vincent Bijlo de actie in Amsterdam.
Bas Eickhout, Europees lijsttrekker voor GroenLinks: “De lucht in Europa moet schoner om de gezondheid van alle Europeanen te beschermen. De huidige luchtvervuiling is simpelweg een te grote aanslag op onze longen.” Eickhout voert namens de Groene fractie de onderhandelingen in het Europees Parlement over het verbeteren van de luchtkwaliteit. Hij wil dat de Europese concentratienorm voor luchtkwaliteit veel strenger wordt. Voor fijnstof naar 20 microgram per kubieke meter zoals de WHO aanbeveelt, in plaats van de 40 microgram die nu Europees toegestaan is. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren was in Utrecht om aandacht te vragen voor schone lucht. “GroenLinks vindt dat omwonenden in schone lucht moeten leven. Minister Schultz probeert de hele tijd om nét niet over de gezondheidsgrenzen heen te gaan.” Van Tongeren wil onder meer dat de maximum snelheid op ringwegen standaard naar 80 km per uur gaat. En voor snelwegen terug naar 120 km per uur of waar nodig zelfs naar 100 km per uur.