De afgelopen jaren is dat gelukkig niet nodig geweest. We hebben goed op het huishoudboekje gelet en zijn in staat geweest actief armoedebeleid uit te voeren. 

De gemeente Gouda blijft alle inwoners helpen die (nog) niet zelf kunnen voorzien in (voldoende) inkomen. De ondersteuning moet toereikend zijn, voorspelbaar en laat zoveel mogelijk regie bij inwoners zelf. Daarbij zoekt de gemeente actief en creatief naar de mogelijkheden die de wettelijke kaders bieden en rekt de toepassing zo ruim mogelijk op.

Simpele, ruimhartige en transparante regelingen die aan inwoners rechten toekennen, hebben de voorkeur boven individueel maatwerk: het zorgt voor minder controledruk voor inwoners en is goedkoper in uitvoering voor de gemeente en voorkomt ongelijke behandeling.

De gemeente stelt een Noodfonds Energiearmoede in ter voorkoming van afsluiting van gas en licht als gevolg van betalingsproblemen. We willen dat de overgang betaalbaar is, in het bijzonder voor mensen met weinig geld: er mag geen klimaatarmoede ontstaan.