Energiezuinige gebouwen verbruiken minder energie, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook kan leiden tot lagere energierekeningen. Daarnaast zijn energielabels belangrijk vanwege de wettelijke verplichtingen die eraan verbonden zijn. In veel landen zijn er wetten die vereisen dat gebouwen bepaalde energieprestatieniveaus halen voordat ze op de markt worden gebracht of verkocht. Het label dient als bewijs dat aan deze vereisten wordt voldaan. Tot slot dragen energielabels bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Door te kiezen voor energiezuinige gebouwen, kunnen we ons energieverbruik verminderen en daarmee de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering.

Eind 2022 kaartte de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening naar aanleiding van een monitoringsrapportage aan dat de betrouwbaarheid van energielabels regelmatig te wensen overlaat. 15,7% van de energierapporten van woningen bevatten kritieke afwijkingen en 7% van de woningen bevindt zich in de verkeerde labelklassen.

Uit gesprekken tussen GroenLinks en bewoners in verschillende wijken blijken er twijfels te zijn over de correctheid van hun label. Zo lijken isolatiemaatregelen volgens een label toegepast te zijn, terwijl in de praktijk dit niet het geval te zijn. Ook zou er ondanks label B of C alsnog sprake zijn van veel tocht en kou in huis. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de energielabels die aan huizen worden toegekend hebben een behoorlijke invloed. Dit is een belangrijk punt van zorg, omdat de labelwaarde van een huis van invloed kan zijn op de verkoopprijs en de financieringsmogelijkheden voor eigenaren.​

GroenLinks Gouda heeft hierover schriftelijke vragen gesteld, omdat wij het van belang vinden dat energielabels betrouwbaar zijn en uiteindelijk bijdraagt aan de klimaattransitie en lagere energielasten voor de inwoners van Gouda.

Link naar de schriftelijke vragen aan het college: https://gouda.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/404cd045-e6ec-40c3-83a4-6b93cdc623ef​