Bijdrage eerste termijn Kadernota 1 juli 2024

door Claire Philips, GroenLinks

Voorzitter,

Het is vandaag 1 juli, en zojuist is Keti Koti gevierd in Gouda. De opkomst bij Keti Koti is voor de derde keer op rij hoog. De belangstelling voor het koloniaal en slavernijverleden van Gouda is groot. We ontdekken een terrein dat nog niet ontdekt is. We horen verhalen die niet gehoord werden door een groter publiek. Wie kijkt met de blik van een nazaat van de zweep, ziet de sporen van dat verleden in de stad zoals die er nu bij ligt. Erkenning van de pijn die in het verleden is veroorzaakt, en door zwijgen in stand werd gehouden, is een stap in de richting van heling en verzoening. Afstand nemen van de rol die onze voorgangers in het stadsbestuur hebben gespeeld, als het gaat over koloniale uitbuiting en onderdrukking, is wat GroenLinks betreft noodzakelijk om vooruit te kunnen kijken. Racisme en discriminatie, een erfenis van het koloniaal en slavernijverleden, treft onze inwoners helaas nog steeds. We kijken uit naar het vervolg op het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en naar het beleid na de komma, het integraal plan van aanpak dat het college na de zomer aan de raad presenteert. We zijn verheugd zojuist van de burgemeester te hebben gehoord dat dit deel van ons verleden zichtbaar wordt in de openbare ruimte, bijvoorbeeld door straatnamen te vernoemen naar de eerste tot slaafgemaakten van De Houtman, namelijk Laurens en Madagaskar.

Onze raad, voorzitter, gaat overmorgen een besluit nemen over de Kadernota 2025, die nieuwe financiële kaders voor de toekomst zet. Voor GroenLinks is het belangrijk dat we blijven investeren in onze stad en zijn inwoners, zodat Gouda bewoonbaar blijft, en aantrekkelijk voor toekomstige generaties. Als gemeente gaan we een lastige tijd tegemoet, met minder middelen dan we eigenlijk nodig hebben om te kunnen doen wat er van ons wordt verwacht. Daar hebben we moeilijke en verstandige keuzes in te maken. GroenLinks kiest voor eerlijk en duurzaam; vanuit sociaal oogpunt voor de mensen die het door omstandigheden zwaar hebben, en vanuit klimatologisch oogpunt voor onze leefomgeving en de toekomst van onze stad.

Op 13 maart liet het college ons weten dat Gouda met de huidige inspanningen niet CO2 neutraal zal zijn in 2040. Wij zijn blij in de Kadernota te lezen dat de ambitie om in 2040 CO2 neutraal te zijn, overeind blijft staan. We vinden het positief dat het college het gemeentelijk vastgoed gaat isoleren en verduurzamen, en woningcorporaties en particuliere verhuurders worden gestimuleerd om hun panden te verduurzamen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een integraal duurzaamheidsplan met een routekaart en tussendoelstellingen. Zo kunnen we ons richten op het realiseren van mijlpalen op de korte termijn. Tegelijkertijd moeten we rekening houden met factoren die buiten ons bereik liggen, zoals landelijk beleid en financiële verschraling. De kosten van niet ingrijpen zullen vele malen hoger uitvallen dan de kosten die we nu moeten maken om onze inwoners te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. GroenLinks ziet uit naar de stappen die het college gaat zetten onderweg naar CO2 neutraliteit. We roepen het college daarbij op specifiek aandacht te hebben voor mensen die zelf niet de financiële ruimte of de praktische mogelijkheden hebben om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. 

Waar we ons ook zorgen over maken, voorzitter, is toenemende polarisatie en radicalisering in de stad. Wij zijn voorstander van representatie en we vinden vrijheid van meningsuiting belangrijk, laat dat duidelijk zijn, maar we zien tegelijkertijd dat groepen grenzen opzoeken, er overheen gaan, of zelfs tegen elkaar worden opgezet. Welke concrete stappen gaat het college de aankomende tijd zetten, om verdere polarisatie en radicalisering tegen te gaan?

 

Collega’s, college, het moge duidelijk zijn dat we met elkaar voor grote uitdagingen staan op klimatologisch en economisch gebied.  ‘Wat als leven betekent dat je wordt geroepen om moedig te zijn, met alles wat je bent’. Dat schrijft Nazmiye Oral in haar gedicht ‘Leven’. En dat worden we, voorzitter, we worden geroepen om moedig te zijn. Want een stad met uitdijende verschillen schreeuwt om sterke schouders, koele hoofden, en warme harten. Laten we daar allemaal ons best voor doen. Dankuwel.