GroenLinks Gouda is blij met deze essaybundel “ Het Koloniaal en Slavernijverleden van Gouda, een verkenning”, dat is geschreven naar aanleiding van vragen van GroenLinks.

Sandra Brouwer, raadslid GroenLinks Gouda: "Deze verhalenbundel is een erkenning van de onmisbare rol die gekoloniseerden en slaafgemaakten hebben gespeeld voor onze stad. Door dit onderzoek worden hun verhalen gehoord en doorgegeven aan volgende generaties Gouwenaren. Het stadsbestuur en de economische elite waren nauw verweven met kolonialisme en slavernij. De sporen van slavernij zijn nog steeds zichtbaar in onze stad. 

Onze complimenten aan het onderzoeksteam dat dit zorgvuldige werk heeft verricht. Tegelijkertijd zien wij dat het onderzoek nog niet compleet is. Wij kijken uit naar een vervolgonderzoek naar de 19e en 20e eeuw: het tijdperk van groeiend nationalisme en verzet tegen onderdrukking."

Het boek is gratis af te halen in de Chocoladefabriek.

Wil je het boek downloaden? Dat kan hier: https://samh.nl/nieuws/presentatie-bundel-koloniaal-en-slavernijverleden-gouda

Foto’s: Joël Labadie

Overhandiging verkenning aan stadsbestuur, foto: Joël Labadie
Overhandiging verkenning aan stadsbestuur, foto: Joël Labadie

Over de verkenning

Welke rol speelde het stadsbestuur in het koloniaal en slavernijverleden van Gouda? Wat was de betrokkenheid van Goudse regenten als plantage-eigenaren en slavenhouders? En hoe werkt het verleden door in het heden? De essaybundel ‘Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda. Een verkenning’, geeft de eerste antwoorden op die zo belangrijke vragen.

De verkenning werd uitgevoerd door het Streekarchief Midden-Holland in opdracht van gemeente Gouda als onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023-1 juli 2024).
Verschillende auteurs hebben in deze verkenning hun licht laten schijnen over een breed spectrum aan onderwerpen: van de rol van de stad Gouda tot de verwevenheid van de lokale economie met dit verleden en de rol van de Goudse pijpen daarin. Ook kwamen nazaten van slaafgemaakten aan het woord over hun familiegeschiedenissen.