De fractie sluit zich hiermee aan bij het Fix-het-Vangnet-initiatief van Tweede Kamerlid Esmah Lahlah. Meer dan 50 raadsfracties door het hele land werken samen om het sociale vangnet van onderop te repareren. 

Het doel is helder: de Participatiewet schiet op veel punten tekort en zorgt voor onzekerheid, wantrouwen en stress bij mensen die afhankelijk zijn van bijstand. Gemeenten hebben echter meer ruimte dan vaak gedacht om die wet soepeler en rechtvaardiger uit te voeren.

“Wetten veranderen traag, maar lokaal kunnen we nú verschil maken,” zegt Claire Philips. “Als gemeente kunnen we regels aanpassen, boetes terugdringen en keuzes maken die mensen perspectief geven.”

De Participatiewet was ooit bedoeld om een vangnet te zijn. Maar die wet is volgens GroenLinks Gouda ondertussen een web van regels, sancties en wantrouwen geworden. In april 2025 heeft de gemeenteraad van Gouda al een motie van GroenLinks aangenomen waarmee het college is opgeroepen om op zoek te gaan naar manieren om woningdelen mogelijk te maken zonder directe gevolgen voor de bijstandsuitkering.

De fractie van GroenLinks Gouda zal aankomende week voorstellen indienen om de verplichte zoektermijn voor nieuwe aanvragers af te schaffen, bijverdienen mogelijk te maken tot 100% van het minimumloon, en aandacht vragen voor de onredelijkheid van de vermogensvrijstelling op woning en auto.

De bespreking van de Kadernota 2026-2029 is voor iedereen te volgen via de website van gemeente Gouda en ook live bij te wonen in het Huis van de Stad. De kadernota is het document waarmee de raad de kaders aangeeft waarbinnen het college de programmabegroting kan gaan opstellen. De raad geeft daarbij zowel de inhoudelijke als de financiële kaders aan.